Stiga – det ursprungliga hockeyspelet

cutMånga känner nog till det där ishockeyspelet som man antingen spelade som barn, såg ligga gömt under något bråte i garaget under 90-talet, eller har ställt under sängen i barnens rum. De kanske ser lite olika ut, beroende på när man köpte det, men namnet som är förknippat med detta bordshockeyspel, lägger nog de flesta på minnet, nämligen Stiga.

Stiga är företaget som tillverkar spelen och har gjort under en lång tid nu. Företaget startade på 30-talet och har sedan utvecklat hockeyspelen ordentligt fr.o.m. 1957 på olika sätt. Spelen blev omåttligt populära på 50-60- och 70-talen för att sedan dala bortåt 90-talet. Märket tillverkar också en rad andra produkter som basketbollar, badminton utrustning och större saker såsom snowboards, gräsklippare och trehjulingar för barn.

När det gäller hockeyspelen, finns det främst tre olika alternativ att välja mellan:

  • Play-off
  • Stanley Cup
  • High-speed

Play-off klassas som det ursprungliga och klassiska hockeyspelet. Stanley Cup har influenser från NHL med olika dräkter och lag och High speed har en utvecklad ”is” för snabbare fart på pucken.

Som komplement till bordshockeyn, kan man också köpa till hela lag om man vill byta ut spelarna.

Stigas historia

Stiga är ett svenskt företag från Tranås och de började med att sälja campingprodukter och luftgevär, för att sedan rikta in sig mer på spel och lek som bordtennis och bordshockey.

Det första bordshockeyspelet hette PRO Hockey och var relativt enkelt med platta figurer i trä.

På 60-talet gick de över till att tillverka spelet i plast och spelarna i 3D och allt eftersom tiden gick, så har det förändrats mer och mer. Spakarna är numera i metall, spåren är böjda och inte raka som förr i tiden, och det ser mer ut som en riktig ishockeyrink med äkta spelare i miniatyr. Designen är definitivt mer komplex idag.

Stiga började nämligen samarbeta med Sven Tumba Johansson som var en världsmästare i ishockey och dessutom duktig på marknadsföring, och på den vägen är det.

Det svenska företaget är det största på den europeiska marknaden som tillverkar dessa bordshockeyspel, och de exporterar också till en rad andra länder.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *