Spela bordshockey

Bordshockey är benämningen på det lilla spel som liknar en liten ishockeyrink, med dit-monterade små spelare som bär spakar i egna spår, och som man kan röra fram och tillbaka för att skjuta pucken in i målet hos motståndaren. Det gäller att tänka snabbt och ha en bra taktik för att vinna och det anordnas flera tävlingar, som till exempel SM och VM. Det finns också en internationell bordshockeyliga som först hette Euroleague, men som nu bär namnet World Table Hockey Tour. Som man kan tänka sig, ligger Sverige och Finland i topp, men även Ryssland, Lettland och nu senast USA och Kanada ligger bra till. Förbundet som ansvarar för bordshockeyn i Sverige heter Svenska Bordshockeyförbundet och förkortas SBHF. Det finns dessutom en del klubbar, spridda över landet.

Börja spela bordshockey

Vem som helst kan börja spela bordshockey och faktum är att det är människor i alla åldrar som gör det. Mestadels är det dock vuxna män som tävlar, trots att många andra även har bordshockey som hobby. Det behöver heller inte vara krångligt om vill man spela, kan man bara komma till platsen, betala avgiften och anmäla sig i luckan. Vill man trots allt bli medlem i SBHF, får man betala licensen på 20 kr och får på så sätt sina inloggningsuppgifter. Är man licensierad spelare, har man tillstånd att spela både nationellt och internationellt, men har man ingen licens, kan man bara spela nationellt.

Reglerna

Matchstarten innebär att pucken ligger i mitten på rinken och centrarna står stilla. Tekningar ska ske vid mittpunkten på rinken. Om det görs mål inom tre sekunder efter matchstart, är målet ogiltigt. Inom fem sekunder av vidrörande av puck, måste tävlande göra något. Pucken måste vara kvar i målet för att ett mål ska räknas. Ett mål får heller inte göras efter slutsignal. Mål gills inte om målvakt/backar klämmer pucken mot målbur och den flyger över rinken in i målet. Matchtiden är fem minuter ineffektiv tid. Spelar man vårdslöst, får motståndaren begära tekning. Vill man lära sig mer om reglerna i bordshockey, så kan man köpa böckerna ” Bordshockeybibeln” eller ”Svenska ishockeyspel”.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *